Monday, July 4, 2011

..Kenapa dengan nasi lemak?..

Salam semua! Apa khabar? Tak lama lagi, umat Islam seluruh dunia akan menyambut hari penuh mulia iaitu RAMADHAN.. Ha.. Bagi sesape yang belum ganti puasa tuyh, cepat2 lah tunai kan kewajipan anda.. Takkan nak tunggu saat2 akhir pulak kan? Kali nie, sye bukan nak cerita pasal persiapan menyambut ramadhan atau syawal.. Yela.. Lama lagi kowt.. Sye nak cerita pasal tanggapan orang sekeliling.. Pasal nasi lemak!








Macam nie, kekaseh hati sye, dia jual nasi lemak di Universiti di kawasan Perlis.. And, masih ada orang yang memandang rendah.. HELLO..!! Jutawan2 yang ada kat dunia nie pun bermula dari ZERO la.. Sebab sye dapat response dari seorang hamba Allah dengan berkata sebegini... "Fie jual nasi lemak..?? Weyhh..takkan sampai macam tu sekali..? Jual pakai motor pulak tuyh.. Kalau aku la..baik aku carik keje mana2 kat shopping complex.." Kata2 sebegini tidak sepatutnya diucapkan.. Walau macam mana pun, sye berbangga dengan kekaseh hati sye nie sebab dia tak pedulikan cakap orang.. Yang penting kerja tu halal.. Kalau pun dia cuma ada motor, xpe la.. Asal kan dia tak penah susah kan orang lain.. Betul x? 


p/s : Biar kan apa orang nak cakap.. Yang penting, apa yang kita buat betul dan tak menyusah kan orang lain..

10 comments:

miss dynda said...

moshi2.. ade org tak? hikhik :))

singgah sini n follow balik ^^

Nur Qurratuaini Mosha said...

#miss dynda#
heyyo.. ade2.. maceh tau!! :D

FizA said...

peduli kan kata org.. ^^

Nur Qurratuaini Mosha said...

#FizA#
aha..btol2.. :)

nadya said...

im here......folowed awk...hope sudi singgah my blog... :)

cahaya izzaty said...

nice blog :)

mcm penah nmpk je... unimap kan? akak jmp blog awak dr zatty aty's blog..so awak ni junior akak la kan.. :D

Tukang Karut said...

patutnya kita sokong orang kita yang nak berniaga ni... beli banyak2 sedekah dekat masjid... dua2 ada untung...

Afifee said...

haha..org yg cakap keje kat shopping complex lebih baek dr jual nasik lemak tu sbnrnye org tu tak berfikir panjang,dia nak bnde yg senang2 je,dan lebih suka jadik kuli org darpada berniaga sndiri. Dia nampak keje jadi kuli org kt shpping complex lebih baek sbb gaji tetap tp dia xfikir ye keje macam kuli batak selama 6 hingga 8jam sehari tp boss dia untung banyak tapi dia tetap gaji ciput. Tapi kalau dia fikir semula keje jual nasi lemak ni walaupun nmpk macam busines yg biasa2 je tapi itu tetap business kita sendiri, kite keja lebih kite dapat untung pun lebih, dan xperlu jadik kuli org, dan sememangnye untung lebih banyak dan masa bekerja pun lebih singkat drpd keja shopping complex..tapi apa2 pun yg penting dua2nye halal! :D renung2kan..

zu@n_flitz said...

hahahaha. yang indah itu ada rupa. dan yg berupa x selalunye indah.

Miss Volvo said...

nasi lemak tu fav i tau huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...